弊傢伙! 又肥咗?

好多人話 「冬天真係勁易肥囉,天氣咁凍成日都好想食野,過時過節又會越食越多,真係唔肥都唔得啦」。

係喎。因為天氣寒冷,身體對能量需求提升,自然會發出訊號,需要攝取更多熱量去維持體力需求及保持體溫。不過,有危就必有機,正因為身體燃燒能量快了,所以冬天亦是一個燃燒脂肪最快的季節。

「但新年後胃口大咗,可以點?」。其實想不想瘦只在乎你作出的選擇,食物也一樣 ,看你如何選擇。

綠茶: 含豐富兒茶素 epigallocatechingallate (EGCG),可促進新陳代謝及激發燃燒脂肪,不妨在餐與餐中間喝一杯由綠茶怡神燒脂。

莓類水果: 暴食戶注意:藍莓、紅莓、桑棗、蔓越莓等都是抗氧化度極高的水果。除了能加速血液循環及提升新陳代謝,莓類生果還可以控制食慾,防止暴食出現 ! 大餐前半小時一份拳頭份量莓類水果便可達致控制食慾效果。

西柚: 常聽說西柚減肥法,因為西柚可以控制胰島素水平,令血糖穩定同時提升新陳代謝,減少多餘脂肪積聚。大餐前一個,記得一定要連白色的「衣」也一併吃掉,效果更佳 !

含好脂肪魚類: 三文魚、 吞拿魚、劍魚等其實都會提升飽肚感,選擇肉類時不妨選擇深海魚類,膽固醇低,當中奧米加3 脂肪酸更可以保護細胞膜,減低身體慢性發炎機會。

只要選擇正確,冬天也絕對可以食住瘦 !

by | Apr 26, 2021 | 健康之匙